Cursus Piano Spelen Ervaringen: Bedrog of Beste Cursus?

door  | Algemeen

pianospelenIn 22 weken de mooiste nummers spelen

Vloeiend je favoriete nummers spelen op de piano, is dat niet enkel weggelegd voor intellectuelen of mensen die beschikken over een uitzonderlijk gevoel voor muziek? Dat zou je in eerste instantie denken.

Steven Pruis, de man achter ‘Cursus Piano Spelen’, is het daar echter allesbehalve mee eens. Hij is van mening dat iedereen, zonder enige ervaring dan ook, met behulp van zijn cursus binnen 22 weken vloeiend piano kan leren spelen.

Pruis weet zijn statement hard te maken met het feit dat hij niet alleen al 7.512 enthousiaste cursisten heeft onderricht, maar ook bekende Nederlanders als Sonja Bakker, radio538 DJ Robin Lefeber en DJ Ricky Rivaro de fijne kneepjes van het piano spelen heeft bijgebracht.

Leren in je eigen tempo

Steven beweert dat het totaal niet uitmaakt als je nog nooit in je leven een toets hebt aangeraakt, niet in het bezit bent van een piano of keyboard, of van jezelf denkt dat je geen talent hebt of niet de financiële middelen om de vaardigheden onder de knie te krijgen.

 

 

De verkoper leert je middels zijn cursus hoe je op een leuke en begrijpelijke manier piano leert spelen, en dat allemaal in je eigen tempo. De cursus is opgebouwd uit 22 lesweken, die je stap voor stap doorloopt. Pas als je een week goed hebt afgesloten en de oefeningen en liedjes hebt gespeeld, ga je door naar de volgende lesweek.

Naast een complete set aan ebooks waarmee je stap voor stap de verschillende lessen doorloopt, kun je in diverse instructievideo’s precies zien wat je moet spelen. Als je ergens niet uitkomt kun je te allen tijde Steven mailen met vragen. Nadat je de cursus in je eigen tempo hebt afgerond ben je in staat jezelf verder te ontwikkelen door te oefenen met bladmuziek van jouw keuze.

Verschillende media over de cursus

In NRC Next verscheen onlangs een lovend stukje over deze online piano cursus, naar aanleiding van het jaarlijkse Vijfminutenfestival in de Rotterdamse Doelen waar iedereen zonder een verplicht repertoire ten aanzien van een volle zaal een piano stuk tot uitvoering mag brengen. Aan de mensen die mee willen doen maar nauwelijks ervaring hebben met de piano werd de online ‘Cursus Piano Spelen’ aanbevolen, om zo in korte tijd akkoorden te kunnen spelen.

Ook Robin Lefeber heeft in een media-uiting aangegeven al jaren pianospelen te willen leren, maar dat het er steeds maar niet van kwam. Nadat hij op de site van Pruis terechtkwam (pianopro.nl) en met de eerste stappen begon, leerde hij het kunstje naar eigen zeggen vrij gemakkelijk onder de knie te krijgen.

Van basisvaardigheden tot aan spelen vanaf bladmuziek

In zijn cursus heeft Pruis het over tien basisvaardigheden waar je over moet beschikken om goed en snel piano te leren spelen. Wanneer je deze vaardigheden onder de knie hebt zal je daarmee je leercurve minimaal weten te halveren.

Ook houding is een essentieel aspect van het pianospelen. De cursus biedt je drie cruciale tips hiervoor, zodat je rugpijn en een verkeerd aangeleerd spel voor kunt zijn.

Je leert ook aan de hand van een vijfstappenplan hoe je niet alleen met een maar ook met twee handen tegelijk kunt spelen. Het leren spelen met een voetpedaal is ook een onderdeel waar tijdens de cursus bij wordt stilgestaan.

Sterk vond ik ook dat de cursus naast tips en technieken ook een onderdeel bevat dat gaat over het veranderen van hoe je naar iets kijkt. Je leert om bladmuziek te beschouwen als niet meer dan een exacte visuele weergave van het klavier. Door bladmuziek op een andere manier te benaderen leer je om sneller te worden in het lezen ervan.

Verdere onderdelen zijn onder meer het, binnen een uur(!), leren spelen in een band of het begeleiden van zang, en het leren improviseren door het inspelen op vaststaande patronen. Op die manier kun je na de cursus zelf liedjes verzinnen of reeds bestaande nummers aanpassen.

Eindoordeel ervaringen cursus piano spelen

De cursus, die bestaat uit 24 ebooks (waaronder 2 bonussen met naslagwerken) en 20 instructievideo’s, leert je stap voor stap oefeningen, liedjes en speeltechnieken en biedt je de gelegenheid om precies te zien en te horen wat je moet spelen. De totaalprijs is €47,-.

Ondanks de hoge kwaliteit van het product, moet ik zeggen dat het hebben van vaste afspraken met een pianoleraar wel een goede stok achter de deur vormt. De vrijheid die je met deze cursus krijgt kan ook tot uitstelgedrag leiden of tot het niet afronden van de cursus. Ook lijkt het mij praktischer om feedback te ontvangen van een docent die tijdens het oefenen over je schouder heen meekijkt.

 

 

 

3 Comments

 1. Christoph at 22:45 -

  Ik heb zelf ook al met deze cursus gewerkt en die werkt prima. Ik raad hem nu ook aan, aan mijn studenten

  Reply
 2. John Hendriks at 18:15 -

  Ik volg deze cursus ook en ben er buiten gewoon tevreden over

  Reply
 3. petra at 20:58 -

  Voor iedereen die graag zou willen leren piano spelen en al enkele of zelfs nog geen enkele ervaring heeft. Je leert 14 akkoorden waarmee je al 95% van alle liedjes op de radio kan spelen, hoe leuk is dat. Dit is een programma waarin je op een leuke en begrijpelijke manier leert piano spelen in je eigen tijd en tempo. Neem zeker eens een kijkje op de website.

  Reply

Plaats hieronder je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *